menu

Rutte gaat Associatieverdrag tóch ratificeren!

Rutte gaat Associatieverdrag tóch ratificeren!

Op 31 oktober maakte Mark Rutte via een brief aan de Kamer bekend dat het kabinet “een voorstel tot inwerkingtreding van de goedkeuringswet zal indienen”. Dit standpunt is onverenigbaar met zijn toezegging in de Tweede Kamer om met een intrekkingswet te komen indien het verdrag ongewijzigd blijft.

Tijdens de referendum-campagne zette Mark Rutte de kiezers al op het verkeerde been met de leugens dat het “gewoon een handelsverdrag” betrof en dat het verdrag ook zonder Nederland gewoon door zou gaan. Inmiddels moet Rutte toegeven dat beide beweringen onjuist waren - zoals wij van het begin af aan altijd hebben gezegd.

Opnieuw komt Rutte nu met een onjuiste voorstelling van zaken: dat er een “juridisch bindende oplossing” wordt toegevoegd die “recht doet aan de NEE-stem”. Dit is een wassen neus waarmee Rutte wederom de Nederlandse bevolking om de tuin leidt. Een dergelijke bijlage heeft immers geen consequenties. Het verdrag wordt gewoon ondertekend en uitgevoerd.

Bovendien: de NEE-stemmers hebben niet gestemd tegen één artikel of één aspect van het verdrag; er is gestemd tegen het GEHELE verdrag. Op 6 april zei 61% van de kiezers NEE tegen het Associatieverdrag. De pogingen om met een aanvullende ‘verklaring’ te komen zijn dus niet alleen krachteloos; ook politiek slaan ze de plank weer volkomen mis.

Als mede-initiatiefnemer van het referendum heeft Forum voor Democratie een rechtszaak aangespannen tegen de Staat om naleving van de referendumwet af te dwingen. Artikel 11 schrijft voor dat er ZO SPOEDIG MOGELIJK een wetsvoorstel moet worden ingediend dat UITSLUITEND strekt tot intrekking of inwerkingtreding van de goedkeuringswet. Meer opties biedt de wet niet.

De regering-Rutte handelt in strijd met Artikel 11 van de Referendumwet. Advocaat Jan van der Grinten die voor Forum optreedt in deze rechtszaak, benadrukt:

“De wet biedt geen ruimte voor maandenlange gesprekken over de uitslag van het referendum. De premier heeft in het debat met de Kamer over de referendumuitslag erkend dat spoedige indiening van een wetsvoorstel op zichzelf mogelijk was, maar gezegd dat hij daar niet voor koos. Dit onderstreept dat de regering de eis ‘zo spoedig mogelijk’ met een wetsvoorstel te komen, zoals de wet voorschrijft, niet naleeft.”

Het is op zichzelf al bijzonder ernstig dat we een rechtszaak moeten voeren om de regering te dwingen de wet na te leven. Dat de premier vervolgens blijft liegen en draaien is misschien nog wel ernstiger. De rechtszaak van Forum tegen de Staat dient op vrijdag 13 januari 2017 om 9:30 voor de Rechtbank Den Haag (meervoudige kamer). Het volledige procesdossier is te vinden op: www.fvd.nl.