menu

D66-minister Dijkgraaf verhoogt rente op studieschuld

D66-minister Dijkgraaf verhoogt rente op studieschuld

Slecht nieuws voor studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd. Gisteren heeft minister Robbert Dijkgraaf (D66) de Tweede Kamer namelijk laten weten dat de rente op de studieschuld omhoog gaat. Per 1 januari 2024 stijgt deze met meer dan twee procent: van 0,46 naar 2,56 procent. De Tweede Kamer had verzocht de rente te bevriezen, maar volgens de minister is dit “uitvoeringstechnisch niet haalbaar”.

Het is de zoveelste domper voor de pechgeneratie. Toen het leenstelsel werd ingevoerd, was de belofte dat lenen “gratis” zou zijn en dat de rente dus nul zou blijven. Dat blijkt nu niet het geval. Dankzij de invoering van het leenstelsel hebben Nederlandse studenten gemiddeld een studieschuld van meer dan 17 duizend euro opgelopen. De rentestijging betekent dus honderden euro’s aan kosten per persoon per jaar – bovenop de studieschuld zelf.

Dat uitgerekend een minister van “onderwijspartij” D66 deze verhoging invoert, is pijnlijk. Forum voor Democratie wil de rente terug naar nul procent en de studenten van de pechgeneratie met terugwerkende kracht hun misgelopen basisbeurs uitkeren. Stem 22 november op Forum voor Democratie, de échte onderwijspartij van Nederland.