Tweederde Nederlanders wil veto tegen EU-Herverdelingsfonds

Nederland wordt een onomkeerbare transferunie ingerommeld. Als Rutte te zwak is voor een “Nee” moet hij de beslissing voorleggen aan de Nederlandse bevolking in een referendum.

17 juli 2020

Het EU-Herverdelingsfonds van 750 miljard euro waarover de EU-top dit weekeinde vergadert, stuit op afwijzing bij de Nederlanders. Tweederde is tegen, vooral tegen de schuldendeling. Nederland staat borg voor 31 miljard. Dat is 4000 euro per huishouden.

Van de ondervraagden vindt 69% dat premier Rutte een veto moet uitspreken. Onder de VVD-aanhang vindt 83% dat. Nederlanders zijn nog resoluter in de afwijzing van EU-belastingen: 75% tegen. Van de VVD-achterban: 78%. Deze cijfers komen uit een opiniepeiling van Maurice de Hond, in opdracht van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) in het Europees Parlement - waartoe de FVD-delegatie behoort.

De FVD-delegatie nam het initiatief tot dit onderzoek omdat weinig zicht bestaat op het opinieklimaat over de EU in Nederland. Er is de Eurobarometer van de Europese Commissie die een zeer glorieus beeld schept. Zo meldde de Eurobarometer in augustus 2019 dat 75% van de Nederlanders zich ´EU-burger´ voelt. Het bureau Kantar, dat dit onderzoek uitvoerde voor de Europese Commissie, peilt slechts 1000 mensen en geeft geen inzage in de data. Daarom zijn we ten rade gegaan bij de bekendste opiniepeiler in Nederland, Maurice de Hond. Hij peilt 2.500 mensen.

Uit zijn onderzoek blijkt dat de Nederlanders veel kritischer zijn over de EU dan de media, veelal zeer pro-EU, doen voorkomen. De eerste stelling luidde: “Ik ben de afgelopen tijd positiever geworden over de EU”. Van de ondervraagden was 67% het oneens; slechts 21% eens. Meest eurosceptisch is de aanhang van de FVD, PVV en SP. De aanhang van de VVD en CDA staat kritisch tegenover de EU; de VVD-stemmers meer dan die van het CDA. Pro-EU zijn D66 en GroenLinks. Bij de PvdA is het half-half.

Zo is er de stelling: “De EU werkt op een democratische manier”. Oneens: 56%. Eens: 33%.

Bij de stelling of “meer macht terug moet naar de nationale staten” is 58% het eens en 32% oneens. Zelfs de meerderheid van de VVD-aanhang (54%) wil macht terug van Brussel naar Den Haag.

Een grote meerderheid van de ondervraagden sprak zich uit tegen vorming van een centrale EU-macht in Brussel, een EU-staat. Dit wordt bepleit door de Belgische politicus Guy Verhofstadt. Slechts 12% is het met hem eens; 73% oneens. Onder de VVD-aanhang is zelfs 79% oneens. De VVD zit echter met Verhofstadt in dezelfde liberale fractie.

De peiling van De Hond biedt premier Rutte alle reden het Herverdelingsfonds van de EU te blokkeren. De Nederlanders zijn tegen transfers van geld naar Zuid-Europa waarmee bijvoorbeeld Spanje een basisinkomen kan financieren. Spanje krijgt netto 82,2 miljard euro.  Zelfs Nederland heeft geen basisinkomen. De achterban van Rutte´s eigen VVD behoort tot de grootste tegenstanders.

Hetzelfde geldt bij de beoogde invoering van nieuwe Europese belastingen. Maar liefst 75% is tegen. Rutte heeft dus een breed draagvlak van de Nederlandse bevolking om “Nee” te zeggen.

Maar hij begint te draaien en lijkt zich vroeg of laat te schikken. Bijvoorbeeld met het inroepen van “voorwaarden”. Dat bleken altijd loze beloften. Frankrijk heeft nog nooit aan de voorwaarde van een maximale schuldquote (60% van het bnp) voldaan. Italië evenmin. De term “voorwaarden” of “hervormingen” dienen louter om Rutte gezichtsverlies te besparen. Zodat hij “Ja” kan zeggen. Dit weekeinde of later.

Zo rommelt hij Nederland een onomkeerbare transferunie in. Als Rutte te zwak is voor een “Nee” moet hij de beslissing voorleggen aan de Nederlandse bevolking in een referendum. Daartoe is zij mans genoeg. Het gaat niet om het geld van Rutte maar om dat van de burgers. Laat Nederlanders beslissen over hun eigen geld.

Word ook lid!

Word net als 48.000 anderen lid van FVD voor slechts €25 per jaar!

Klik hier

Videos van FVD Europees Parlement

> Bekijk alle video's

Standpunten van FVD Europees Parlement

Allianties
 • Blokkerende minderheden vormen in EP
 • Geen verdere EU-uitbreiding
 • Soevereiniteit terug naar lidstaten

Lees meer
Immigratie & remigratie
 • Opzeggen Schengen-verdrag
 • Handhaven van Dublin-systeem
 • Geen visumvrij reizen voor Turkije

Lees meer
Handel & economie
 • Nederland bevrijden uit douane-unie
 • Handelsverdragen met heel de wereld
 • Pulsvisserij weer toestaan en aanlandplicht afschaffen

Lees meer
Klimaat
 • Terugtrekken uit Parijsakkoord
 • Investeren in echte innovatie
 • Gewoon doorgaan met fossiel, zoals iedereen

Lees meer
Buitenlands beleid
 • Geen Europees 'buitenlands' beleid
 • Nooit instemmen met EU-leger

Lees meer
Euro
 • Referendum over Euro
 • Stoppen met eenheidsmunt
 • Geen Europees Monetair Fonds (EMF)

Lees meer

FVD heeft ruim 48.000 leden

Forum voor Democratie is de snelst groeiende partij van Nederland. In een jaar tijd hebben we al meer dan de helft van het aantal leden dat de traditionele partijen in vele decennia hebben opgebouwd. Steun ons ook door lid te worden. Help ons de grootste partij van Nederland te worden. FVD-lid word je al vanaf €25 per jaar!

Als FVD-ER krijgt u:
 • Toegang tot alle FVD-events
 • De FVD-ledennieuwsbrief en persoonlijke FVD-ledenpas
 • De mogelijkheid om je aan te melden voor campagnes en posities in onze organisatie
WORD OOK LID

Forum voor Democratie wil Nederland structureel veranderen. We willen een brede maatschappelijke beweging opzetten die niet alleen politiek actief is - maar zich ook vertakt in de hele samenleving. Wil je FVD verder helpen, maar ontbreekt het je aan tijd? Steun ons dan met een donatie.

€ 5
€ 14
€ 19
€ 38
€ 45
€ 80
€ 100
€ 140