Eric de Bie
Gedeputeerde

Eric de Bie is gedeputeerde namens Forum voor Democratie in de provincie Noord- Brabant. Eric is een jurist met twintig jaar werkervaring in verschillende notarieel juridische disciplines. Hij heeft voorts verder kennis en ervaring opgedaan op de gebieden Corporate Governance, mediation en onderwijs. Hij heeft in diverse Brabantse steden en dorpen gewerkt en kent onze provincie in zijn uitgestrektheid daarmee erg goed. Met de portefeuille Energie, Erfgoed en Bestuurlijke Vernieuwing zal Eric het geluid van Forum laten klinken in de mooiste provincie van Nederland.

Peter Smit
Gedeputeerde

Peter Smit heeft zijn werk- en bestuurservaringen vooral op het snijvlak van het publiek-private. Twintig jaar in sportexploitatie als directeur met hierbij een grote maatschappelijke betekenis gevolgd door vijf jaren als directeur bij een goede doelen loterij deels actief in de sport. In deze periode heeft hij nog diverse functies bekleed bij ondernemersverenigingen, koepels en Kamers van Koophandel. De laatste 6 jaren als wethouder , 4 jaren Samenleving en 2 jaren Ruimte Ordening. Forum voor Democratie Brabant levert hiermee een ervaren bestuurder waar we trots op zijn.

Willem Rutjens
Fractievoorzitter

Willem Rutjens, geboren en getogen in ‘s-Hertogenbosch, is opgeleid als econoom en bedrijfskundige. Na een succesvolle internationale carrière in het bedrijfsleven, woont hij weer in Brabant. Geschrokken door de richting waar ons land heen dreigt te gaan, besloot hij niet aan de kant te blijven staan en is nu actief als statenlid namens Forum voor Democratie in de provincie Noord-Brabant. Hij zet zich daar in voor bestuurlijke vernieuwing en het terugbrengen van gezond verstand.

Hans Smolders
Bestuur & Veiligheid, Energie en Economie

Hans Smolders is een politieke veteraan. Hij was namens de Lijst Pim Fortuyn (LPF) lid van de Tweede Kamer tot 2003. In 2006 begon Hans Smolders in Tilburg zijn eigen partij, Lijst Smolders Tilburg, waarmee hij als nieuwkomer met maar liefst 11.9% van de stemmen binnenkwam in de Tilburgse gemeenteraad. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kreeg Lijst Smolders Tilburg zelfs 22.2% van de stemmen en werd met 10 zetels de grootste partij in Tilburg. Voor Forum voor Democratie zet Hans Smolders zich in voor de burgers van Brabant en de Brabantse bedrijven.

Joris van den Oetelaar
Landbouw & Voedsel, Water & Bodem en Vrije Tijd, Cultuur & Sport

Joris van den Oetelaar is vice-voorzitter van de Forum voor Democratie fractie in Brabant. Als eigenaar van een hippisch evenementencomplex met een rijke familiegeschiedenis in de agrarische sector past de portefeuille landbouw hem perfect. Daarbij streeft ondernemer Joris van de Oetelaar, ook eigenaar van een toonaangevend internationaal paardenstamboek, naar een slagvaardige en consistente, betrouwbare overheid op basis van zo laag mogelijke belastingen. Hij wil graag met name ook in de landbouw ondernemers de gelegenheid geven hun bedrijf te ontwikkelen zonder dat ze steeds opnieuw met onredelijke eisen worden geconfronteerd. Vanuit die pro-actieve houding is Joris van den Oetelaar ook tweede woordvoerder voor de domeinen ‘water en bodem’ en ‘vrije tijd: cultuur en sport’ waarbij ‘verstandig’ en ‘realistisch’ trefwoorden zijn voor zijn opvattingen. Vanwege zijn ruime ervaring coördineert hij de FvD bijeenkomsten en events in Noord-Brabant.

Stijn Roeles
Mobiliteit en Natuur & Milieu

Stijn Roeles is woonachtig in Sint Michielsgestel en in het dagelijks leven werkzaam als civieltechnisch en bouwkundig ingenieur bij Prorail. Zet zich als woordvoerder mobiliteit in voor verbetering van de bereikbaarheid van Brabant. Vind dat de verkeersveiligheid op de weg meer prioriteit moet krijgen nu het aantal verkeersslachtoffers weer toeneemt. Vind het belangrijk dat OV verbindingen worden verbeterd en dat met name ook dorpen goed ontsloten blijven. Verzet zich tegen bureaucratie en te veel management en is kritisch op ondoordachte overheidsuitgaven. Daarnaast als natuurliefhebber ook betrokken bij natuur en milieu voor het behoud van ons mooie Brabantse landschap. Namens de provincie Noord Brabant ook actief als programmalid van de Zuidelijke Rekenkamer.

Loek van Wely
Vrije Tijd, Cultuur & Sport en Veiligheid

Loek van Wely staat voornamelijk bekend als één van Nederlands grootste schakers. In 1990 werd hij meester, in 1992 Grootmeester. Van Wely was 8 keer kampioen van Nederland en 2-voudig Europees kampioen als kopman van het Nederlands nationaal team.  Naast deze geweldige prestaties werd hij lijstduwer voor Forum voor Democratie in 2017 voor de Tweede Kamerverkiezingen. In 2019 is Loek Van Wely statenlid van de provincie Noord-Brabant en tevens vertegenwoordigt hij Forum voor Democratie in de Eerste Kamer met als portefeuilles Justitie & Veiligheid en Europese Zaken. Voor Forum voor Democratie in Noord Brabant zet Loek van Wely zich in voor  de vraagstukken vrije tijd, cultuur & sport en bestuur & veiligheid. Zijn sport achtergrond zal hierbij goed van pas komen. Verder hecht hij grote waarde aan een veilige samenleving en transparant ( en goed) besturen. Met zijn gezonde denkvermogen hoopt hij hier ook zijn steentje te kunnen bijdragen.

Frank Duijs
Water & Bodem en Ruimte & Wonen

Frank Duijs is 36 jaar en woont in het mooie Maren-Kessel. Namens Forum voor Democratie is hij sinds maart 2019 lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Het rechts, conservatief-liberale geluid, waarbinnen een flinke dosis realisme centraal staat, moet ook in Brabant gehoord worden, zo vond Frank ver voor de Statenverkiezingen van 2019. Sinds mei 2020 maakt Forum voor Democratie onderdeel uit van de nieuwe centrum-rechtse coalitie, samen met VVD, CDA & Lokaal Brabant. Schiet de energietransitie niet te ver door? Wordt de omgeving niet te veel belast met megalomane windparken en zonneweides? Zijn de windturbines van ca. 230 meter hoog niet buitenproportioneel? Worden er wel genoeg huizen gebouwd voor de Brabantse starter, doet de provincie genoeg om de gevolgen van tijden van droogte te kunnen opvangen en is er wel ruimte voor nóg een AZC op Brabantse bodem? Worden de bewoners bij dit alles wel gehoord? Het zijn allemaal vragen waar ik samen met mijn fractie de komende jaren een antwoord op probeer te vinden, namens en voor de Brabanders en natuurlijk onze prachtige en unieke provincie!

Camiel van der Meeren
Energie en Natuur & Milieu

Camiel van der Meeren is geboren en getogen in Bergen op Zoom en werkzaam in de industriële dienstverlening. Als woordvoerder Energie en Natuur & Milieu zet hij zich in voor meer realisme is beide thema's. In het bijzonder voor meer innovatie in nieuwe energievormen en een bredere energiemix. Haalbaar, betaalbaar en met draagvlak zijn de uitgangspunten die gelden voor iedere nieuwe vorm van energieopwekking. Verder ziet hij erop toe dat de omgevingsdiensten doelmatig hun opdrachten uitvoeren en dat de natuur in Brabant behouden blijft. 

Maikel de Bekker
Economie, Landbouw & Voedsel en Energie

Maikel de Bekker is in het dagelijks leven werkzaam als Financial Controller. Voor Forum voor Democratie zet hij zich voor de provincie in als woordvoerder voor het thema Economie en Internationalisering. Daarnaast is Maikel nog burgerlid bij een lokale partij in zijn woongemeente Bergen op Zoom.

Gemma van Heusden-Wienen
Mobiliteit, Ruimte & Wonen en Landbouw & Voedsel

Gemma van Heusden – Wienen werd lid van Forum voor Democratie toen zij als rechtgeaard liberaal kennis maakte met de open en respectvolle discussie binnen Forum voor Democratie. Geen strakke partijdiscipline, geen politiek correct gebabbel en het lef om dogma’s en heilige huisjes ter discussie te stellen. Nadat zij in 1972 door omstandigheden haar studie Franse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Leiden moest afbreken, was zij onder meer werkzaam in de reisbranche, makelaardij / projectontwikkeling, en arbeidsbemiddeling. Naast haar brede maatschappelijke belangstelling  blijft zij strijdbaar in het verbeteren van zorg voor kwetsbaren in de samenleving. Veelal een strijd tegen gevestigde structuren, belangen en protocollen en de angst voor vernieuwing. Nu Forum voor Democratie in Brabant gaat meebesturen zal zij zich als Statenlid inzetten voor het coalitieakkoord Samen, Slagvaardig en Slim: Ons Brabant!

Wouter Verbraak
Fractiemedewerker

Wouter Verbraak geboren en woonachtig in Roosendaal is bij Forum voor Democratie Brabant verantwoordelijk over de media. Hij bedenkt, ontwikkelt en publiceert media & campagne gerelateerde activiteiten. Zo schrijft Wouter artikelen voor op de website, beheert hij de sociale media, bedenkt nieuwe online campagnes, filmt -en monteert video’s en zorgt voor passende visualisaties. Naast Forum voor Democratie is Wouter bezig met een HBO studie te Avans Hogeschool. Verder is Wouter als vrijwilliger actief bij de Jongerenraad van Roosendaal als bestuurslid: penningmeester en bij De Draai — een Nederlands wielercriterium — als bestuurslid: media & partners. Ook bij deze twee organisaties heeft hij toegang tot de sociale media en maakt hij doorlopende content.

Pim Kooke
Fractiemedewerker

Pim Kooke is afgestudeerd historicus in Global History en International Relations. In het dagelijkse leven is hij werkzaam in de detailhandel. Voor Forum voor Democratie ondersteunt Pim als fractiemedewerker de Statenleden met de dagelijkse werkzaamheden voor de politieke bedrijvigheid in de provincie Noord-Brabant.