Derk Jan Eppink: laat Nederlandse spaarders niet betalen voor Griekenland en Italië!

BRUSSEL - Wie door de Europese Wijk in Brussel rijdt, ziet glazen torens en reusachtige gebouwen die macht moeten uitstralen: de Europese Unie wil uitgroeien tot federale staat. Maar die gebouwen verbloemen machteloosheid. De machtstorens zijn spookpaleizen geworden.

De gebouwen van de macht verbeelden nu machteloosheid. Machtstorens zijn spookpaleizen geworden. Het Europees Parlement was druk bezig met de ‘Green Deal’ van Frans Timmermans en de ontvangst van klimaatgodin ‘Greta’ toen Corona al door de gangen waarde. De Voorzitter van het parlement, de Italiaan David Sassoli, opende een korte plenaire zitting waarna hij zelf in quarantaine moest. De 1,5 meter politiek deed zijn intrede en het politieke werk verkruimelde.

De EU had de komst van de Coronacrisis gemist, maar probeerde daarna het initiatief te herwinnen met ‘grote en dure plannen’. Het is als fluiten in het donker: de fluitende persoon hoopt minder bang te worden naarmate hij harder fluit. De Brusselse versie: hoge bedragen noemen. Niet tientallen miljarden, maar honderden of beter: duizenden. Hoe hoger hoe beter om de euro ‘te redden’. En wie dat moet betalen? Het stellen van deze vraag is als vloeken in de kerk.

Onder dit ‘geld gooien’ schuilt een pijnlijke waarheid. Het probleem van de eurozone is de euro zelf. Bij de invoering van de munt dacht de EU dat de euro verschillen zou wegwerken, maar het tegenovergestelde is gebeurd. De euro vergroot verschillen tussen landen en binnen landen. Waarom? Cultuur! Men kan van een Italiaan geen Duitser maken. En van een Nederlander geen Griek. Vrijwel alle monetaire unies uit de geschiedenis zijn om die reden dan ook mislukt. De kloof in de eurozone tussen Noord en Zuid is met het recordaantal van 19 landen onoverbrugbaar geworden.

Hoe gaat dit verder? De EU-elite zal alles doen om ‘hun’ euro te redden, maar daarbij net zo machteloos worden als de uitstraling van hun lege hoofdkwartieren. De Coronacrisis zet EU-landen diep in de schuld. De euro-crisis krijgt de vorm van een schuldencrisis. De Italiaanse publieke schuld loopt dit jaar, zelfs bij redelijk herstel, op van 130% tot 175% van het BNP. Tot Griekse hoogte dus. De Franse schuld van 98% naar 135% en Mediterraan Europa verwacht dat Nederland daarvoor betaald. Solidariteit!

Dat is een brug te ver, temeer omdat de Italiaanse schuld uit controle spint en Frankrijk zijn eigen welvaartsstaat - met een 35-urige werkweek en vroeg pensioen – niet meer kan financieren. De kredietwaardigheid van beide landen daalt en de kosten van hun staatsschuld stijgen. De Europese Centrale Bank (ECB) zal geld bijdrukken tegen de klippen op maar deze machtstoren in Frankfurt is niet in staat het onverenigbare te verenigen.

Het is daarom beter de eurozone nu te ontvlechten dan te wachten tot het hele bouwwerk instort.