Internet

Het internet wordt overgereguleerd en er gaat nodeloos veel overheidsgeld naar overbodige regels en falende ICT projecten. Forum voor Democratie wil dat een digitale adviesraad wordt opgericht, waarin vertegenwoordigers van de publieke en private sector de regering adviseren met betrekking tot internetbeleid. Tevens kan een dergelijke raad de synergie tussen publieke en private sector bevorderen.

Er zijn talloze voorbeelden van overregulering (webrichtlijnen, cookiewetgeving) die de regeldruk onnodig hoog maken en reusachtige kosten met zich meebrengen. Hoeveel consultants, leveranciers en onderzoekers hebben zich verrijkt aan de jaarlijks wisselende, door belastinggeld gevoede hypes binnen het openbaar bestuur? Forum wil dat Nederland het meest innovatie-vriendelijke land ter wereld wordt: daar hoort een moderne overheid bij die internetgebruik faciliteert, niet obstrueert.

Wij willen:

  1. Netneutraliteit afgedwongen door de Nederlandse wet.
  2. Miljarden investeren in supersnel internet voor heel Nederland (ook de afgelegen gebieden). Dit is voor onze kennis-economie nog belangrijker dan investeringen in de fysieke infrastructuur.
  3. Vergunningsvoorwaarden voor telecom- en internet-aanbieders zodanig dat er een prikkel is voor de operators om continu te blijven investeren in snelle (mobiele) data netwerken zodat Nederland zijn voorsprong op dit gebied vasthoudt.
  4. De Cookiewet in zijn geheel afschaffen.
  5. Oprichting digitale adviesraad waarin de publieke en private sector vertegenwoordigd zijn en advies geven aan het parlement met betrekking tot internetwetgeving opdat Nederland leidende positie behoudt.