FVD Overijssel wil paasvuren behouden


Het ontsteken van paasvuren is een traditie die met name in de oostelijke provincies, waaronder Overijssel, al eeuwenlang van generatie op generatie wordt overgeleverd. Van oudsher is een groot deel van de dorpsbewoners betrokken bij de voorbereidingen en de festiviteiten rondom het paasvuur.

Maar door strengere overheidsregelgeving, afgelastingen in voorgaande jaren en financiële tegenslagen komt de paasvuurtraditie steeds meer onder de druk te staan. Mariënheem is inmiddels definitief gestopt met het organiseren van de traditionele paasbult, terwijl in Schalkhaar en Espelo de paasvuurorganisaties gedemotiveerd zijn geraakt en worstelen om nog een sprankje van het vroegere enthousiasme en fanatisme op te brengen.    

FVD Overijssel vindt dat deze eeuwenoude, waardevolle traditie niet mag verdwijnen en vraagt GS in gesprek te gaan met de organisaties die moeilijkheden ondervinden bij het organiseren van paasvuren en hen te ondersteunen. Verder dringt FVD Overijssel erop aan om in samenspraak met de betreffende gemeenten de huidige, strenge regelgeving zo veel mogelijk te versoepelen.

Zo kan worden voorkomen dat nog meer dorpen de handdoek in de ring gooien en er een einde komt aan deze traditie die eeuwen, en mogelijk zelfs millennia overspant.