Drugslabs in Drenthe: Een FVD-voorspelling die helaas uitkwam

Na de overwinning van FVD bij de PS-verkiezingen in 2019, vond op 2 april van dat jaar in het kader van de Drentse collegevorming een oriënterend gesprek plaats tussen informateur Mw. Roelie Goettsch en een FVD-delegatie bestaande uit toenmalig fractievoorzitter Hendrikus Velzing, Rob Camies en JW Drukker. Daarbij kwam het FVD-standpunt ter tafel m.b.t. veiligheid. In het verslag staat daarover: “…. Drugsactiviteiten zullen zich denkelijk gaan verplaatsen van Noord-Brabant naar Drenthe. Er moet nagedacht worden over hoe je dat buiten de deur kan houden…”[1]

De partijen die het vorige College van GS hadden gevormd hadden, wilden voorkomen dat FVD zou deelnemen aan het nieuwe College. Zij realiseerden dat door een vijfde gedeputeerde, afkomstig van GroenLinks, aan het College toe te voegen. Daarbij namen ze de extra kosten die dat met zich meebracht voor lief.

In het Collegeprogramma 1919-2023, getiteld ‘Drenthe Mooi voor Elkaar’ wordt dan ook met geen woord gerept over het gevaar dat de internationale drugsmaffia onze provincie in toenemende mate als aantrekkelijke vestigingsplaats ziet, laat staan dat er ook maar een begin van een plan van aanpak te vinden is hoe dat voorkomen zou moeten worden.

Een jaar later blijkt hoezeer FVD het met zijn voorspelling bij het rechte eind had. Op 1 mei 2020 ontdekte de politie in Eext een laboratorium voor synthetische drugs, waarbij vier mannen werden aangehouden die alle vier afkomstig waren uit Noord-Brabant. Nog geen twee maanden later was het weer raak. In Kerkenveld werd een lab voor crystal meth aangetroffen waarbij een voorraad met een straatwaarde van 3 miljoen euro in beslag werd genomen.

De grootste klapper tot nu toe kwam binnen anderhalve maand. Op 7 augustus ontmantelde de politie in een manege te Nijeveen de grootste cocaïne- wasstraat die ooit in ons land is aangetroffen. Op volstrekt professionele wijze werd hier door zo’n 17 mensen 150 à 200 kilo cocaïne per dag ‘gewassen’ met een geschatte straatwaarde van 4,5 à 6 miljoen euro (let wel: dat is de geschatte productiewaarde van één dag).

FVD rest als oppositiepartij weinig anders dan het stellen van indringende schriftelijke vragen hierover aan het College van GS. Het is lastig om daarbij opmerkingen te vermijden in de trant van: “Zie je nou wel? We hebben toch nog zo gewaarschuwd, vorig jaar. Maar toen zagen we volgens jullie alleen maar spoken. Nou, dat blijkt..”

Thomas Blinde, FVD Drenthe
JW Drukker, FVD Drenthe